sâmbătă, 25 decembrie 2010

Frank Herbert's Dune

Considerata ca fiind una din cartile de referinta pentru Science Fiction-ul mondial, “Dune” de Frank Herbert, poate trece mai degraba pentru multi ca cea mai buna carte din istoria acestui gen.
Prima din sase volume, Dune isi are actiunea in viitorul indepartat, intr-un Imperiu feudal interstelar in care taxele planetare sunt colectate de casele nobiliare, care, la randul lor, sunt subordonate Casei Corrino.
Cartea spune povestea tanarului Paul, descendent al Casei Atreides si a acceptarii familiei sale de a prelua controlul asupra planetei Arrakis, singura sursa de “mirodenie”, cea mai cautata substanta din universul Dune. Povestea se continua cu frustrarea umana datorata luptei mai multor forte din Imperiu pentru posesia planetei Arrakis (Dune dupa denumirea populara) si a mirodeniei de pe ea.
Intreaga roialitate are la randul ei un lider, si anume Imparatul Padisah Shaddam IV, care, ajuns in postura de a se teme de evolutia brusca a popularitatii tatalui lui Paul, Leto Atreides, decide sa distruga aceasta familie. Deoarece un atac evident ar fi unit restul familiilor nobiliare impotriva sa, acesta decide sa speculeze vechea si binecunoscuta ura dintre Casa Atreides si Casa Harkonnen.
Plina de substarturi politice si sociale de genul referintelor cu caracter islamic, reflectate de exemplu in numele anumitor personaje, nevoia de un supererou, discriminarea femeilor, religie, caderea marilor puteri sau aspecte legate pur si simplu de ecologie, aceasta carte are multe corespondente in societatea din ziua de astazi.
De asemenea, vorbeste despre framantari sufletesti, putere, lupta pentru supravietuire, adaptare, despre a fi de unul singur, tradare, pericol, curaj, razboi si nu in ultimul rand dragoste, ceea ce o transforma dintr-o lectura aparent detasata de notiunea de “uman”, intr-una cu si despre oameni si tipologii de caractere puse in varii situatii.
Dune a avut o influenta enorma asupra oamenilor, fiind o inspiratie pentru alti scriitori, pentru filme (din care se remarca Star Wars), jocuri video sau benzi desenate.
Este o carte deosebit de complexa dar in acelasi timp usor si placut de citit, devenita in timp un aspect de cultura generala, nu numai o piesa de rezistenta pentru iubitorii genului SF.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu