sâmbătă, 25 decembrie 2010

Imparatul Mustelor - W. Golding


Imparatul Mustelor este un roman alegoric scris de castigatorul Premiului Nobel, William Golding. Se pune in discutie esecul culturii create de om, luand ca exemplu un grup de tineri britanici ramasi pe o insula, si care incearca sa se guverneze singuri, insa cu efecte devastatoare.
Tematicile bazate pe vechile subiecte contoversate legate de natura umana si propria bunastare versus tot ceea ce este comun au pus aceasta carte pe locul 68 in anii ’90 in topul cartilor dorite a fi scoase din scoli sau cenzurate.
Publicat in 1954, Imparatul Mustelor a fost primul roman al lui Golding, si, desi nu a fost prea bine vazut la inceput – vanzandu-se doar trei mii de copii in Statele Unite – acesta a devenit bestseller pana la finele anilor ’60. Dupa aceasta carte s-au facut chiar doua ecranizari, una in 1963 si una un 1990.
Desi aceasta carte a fost scrisa in timpul Razboilui Rece, evenimentele par a se intampla in mijlocul celui de-al doilea razboi mondial. Tinerii care constituie subiectul de suprafata provin dintr-o scoala din Marea Britanie. Unii dintre ei sunt pur si simplu studenti, pe cand altii apar deja ierarhizati. La nivel alegoric, tema centrala este bazata pe impulsurile conflictuale parte a civilizatiei. A trai in pace dupa legi si a avea in acelasi timp dorinta de putere.
De asemenea, apare si tensiunea dintre gandirea de grup si cea individuala, dintre reactiile rationale si cele emotionale si dintre moralitate si imoralitate.
Felul in care aceste lucruri functioneaza si ce aplicabilitate au, si cum oamenii considera ca ar avea acestea vreo influenta, formeaza subtextul romanului Imparatul Mustelor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu