sâmbătă, 25 decembrie 2010

The shining - Stephen King


Al treilea roman al lui Stephen King, “Shining”, are un stil diferit fata de precedentele, axandu-se mai mult pe naratiune, in special din punctul de vedere al lui Danny, fiul unui profesor concediat din cauza problemelor cu alcoolul.  Participa destul de des la naratiune si mama baiatului, Wendy, dar si tatal, Jack Torrance.
Acesta din urma primeste un loc de munca pe postul de ingrijitor la un hotel pe perioada de iarna, iar sotia si fiul accepta sa se mute alaturi de el pentru a-i controla nevoia de bautura.
King a scris foarte mult si din punctul de vedere al lui Danny, desi este deosebit de dificil sa se pastreze autenticitatea si interesul fata de carte cand totul este expus prin prisma unui copil, insa prin aceasta a reusit sa faca lectura si mai placuta, deoarece ii ofera cititorului matur ocazia sa isi reaminteasca in ce fel gandeste un om la varsta de cinci ani. Dar, pentru faptul ca Danny era un copil talentat si evoluat pentru varsta lui, naratiunea nu este deosebit de diferita fata de cea din partea altor personaje.
Un hotel sinistru cu personalitate proprie, care are puterea de a manipula atat vii cat si mortii in propriile interese, este motivul de la care tot infernul familiei incepe, dar si problemele personale ale familiei inrautesc situatia, gen vulnerabilitatea lui Jack fata de alcool, foarte bine speculata de fantomele care il posedau treptat.
Crimele oribile din trecut care revin la viata prin fantomele care bantuie hotelul, faptul ca Danny avea capacitatea de a intra in contact cu ele dar nu vroia sa se afle acest lucru din dorinta de a nu-i rata tatalui sau sansa de a se reabilita, felul agresiv in care acestea au pus stapanire pe Jack si l-au determinat sa isi puna familia in pericol dar si alte elemente supranaturale, fac din “Shining” o lectura infricosetoare prin povestea sa, la aceeasi maniera cu care Stephen King si-a obisnuit cititorii, atat prin “Carrie” si “Salem’s Lot”, dar si prin operele ce au urmat.

Ingenioasa ecranizare de către Stanley Kubrik a romanului omonim a lui Stephen King a adus faimă durabilă atât scriitorului, cât şi regizorului şi l-a propulsat pe Jack Nicholson printre superstarurile Hollywoodului. 



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu